Eva Braun

Do pojave grupe Eva Braun, vojvođanski grad Bečej nije postojao na rok mapama naše zemlje. Četiri drugara, Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i Ljuba Rajić (bubnjevi) počeli su da slušaju muziku i komponuju posle smrti Džona Lenona, a prve demo snimke napravili su 1985. godine. Zvanično, grupu Eva Braun osnovali su u proleće 1991. godine u iznajmljenom stanu u Ulici Miše Dimitrijevića u Novom Sadu, kada su nastale i prve pesme (Kuća lutaka, Kao da znam, Sva tvoja ćutanja, Dan pobede). U septembru iste godine, nakon odsluženja vojnog roka, pridružuje im se Ljuba Rajić. Naziv benda nastao je zahvaljujući predlogu Gorana Vasovića posle gledanja biografskog filma o Adolfu Hitleru i ostali članovi benda prihvatili su ga jednoglasno, kao veoma neobičnog i istovremeno provokativnog. Sa probama su počeli u novembru, kako bi svoj prvi koncert održali krajem 1991. godine, u bečejskom DB Klubu.

Od februara do aprila 1992. godine, u studiju Do Re Mi u Bukovcu, nadomak Novog Sada, snimali su demo album Prisluškivanja, koji se u prodaji pojavio 5. oktobra 1992. godine, baš na dan kada je obeležavana tridesetogodišnjica izlaska prvog singla BitlsaLove me do. Produkciju ploče uradili su u saradnji sa Predragom Pejićem, vlasnikom studija i velikim prijateljem benda, ponudivši prijemčive pop pesme kao što su Jagodna polja, Kuća lutaka, Dan pobede… Ploča je snimana 130 sati, na 8-kanalnom magnetofonu, a umesto bubnjeva korišćene su ritam mašine. U vreme snimanja bend još uvek nije imao izdavača. Album Prisluškivanja objavljen je kao vinilno izdanje, pod etiketom Carlo Records, i to u svega 500 primeraka.

Nakon završetka turneje Dobri bendovi Vojvodine, Eva Braun počela je sa pripremama za unplugged concert, koji je bio planiran za proleće 1993. godine. Uz pomoć Dinka Tucakovića, koncert je održan 16. aprila 1993. godine, u beogradskom Muzeju kinoteke. Koncert je trajao dva i po sata, sa tri izlaska na bis, a publici sa oko 200 fanova, bend je predstavio autorske pesme i obrade poznatih hitova. Kao gosti sa Evom Braun nastupili su Sabljar (Dža ili bu) i violinista Saša Štukelja. Nastup je tonski zabeležen, a mesec dana kasnije objavljen je i tonski zapis pod nazivom Unplugged 16. 04. 1993.

Sa rastom popularnosti usledili su i prvi ozbiljni problem u životu benda. U jesen 1993. godine Carlo Records, muzička kuća za koju su snimili prvi album, bila je zatvorena, što je dovelo do diskografskog zastoja. Gordan Paunović, muzički urednik na Radiju B92, ponudio je Evi Braun učešće u kompilaciji Radio Utopija, izdanju koje je trebalo da obeleži petogodišnjicu B92 i to je 1994. godine bio njihov jedini ulazak u studio. Za tu priliku bend je obradio pesmu Stephanie Says (Lu Rida), koja je u njihovom prepevu nazvana Aljaska.

Snimanje drugog albuma Pop Music započeto je u septembru 1994. godine u studiju Do Re Mi, koji je, u međuvremenu preseljen iz Bukovca u Novi Sad. Snimanje se odužilo zbog čestih restrikcija struje, koje su u to vreme bile svakodnevica, ali i zbog dotrajale opreme i drugih tehničkih problema. Sve to pogoršavalo je već neharmonične odnose među članovima benda, tako da su za deset meseci, koliko je trajalo snimanje ploče, svi članovi u studiju proveli svega četiri dana. Autori pesama bili su Vasović, Glavaški i Dolinka, i po prvi put Rajić. Snimanje je završeno u julu 1995. godine, a album je objavljen 14. decembra 1995. godine.

Album je promovisan u beogradskom klubu Plato, a jedan od gostiju bio je Vlada Divljan, koji se tada tek vratio iz Australije, gde je živeo prethodnih nekoliko godina. U februaru 1996. godine bend je sa njim snimio obradu pesme Idola – Hajde sanjaj me, sanjaj – sa njihovog albuma Odbrana i poslednji dani. Video-spot za ovu pesmu režirao je Dinko Tucaković.

Pop Music je bio odlično prihvaćen, kako u krugovima muzičkih kritičara, tako i u krugovima publike, a po prvi put, jedna pesma se izdvojila kao veliki hit – Sasvim običan dan. Publika je jednako dobro prihvatila i ostale pesme sa albuma: Zmajevi, 25. avgust, Sada ne znam gde sam ne znam šta. Spotove je režirao Relja Mirković, ali je u videu za pesme Zmajevi i 25. Avgust, koji su snimljeni u istom danu, bilo primetno odsustvo Petra Dolinke, koji je u to vreme napustio bend. Ipak, on se pridružio Evi Braun na nekim nastupima na turneji Pop Music.

Konflikti su se intenzivirali i između Vasovića i Glavaškog, što je dovelo do raspada inicijalne postave Eve Braun. Loša atmosfera u bendu ipak nije uticala na kvalitet živih nastupa, a najbolje svirke na turneji Pop Music održane su u beogradskom klubu Rex i novosadskom Domu mladih, a koncert održan u julu 1996. godine, u beogradskom SKC-u, bio je poslednji u originalnoj postavi Eve Braun. Posle tog koncerta članovi benda su se definitivno razišli.

U jesen 1996. godine članovi koalicije Zajedno pozvali su Vasovića da ponovo okupi bend, kako bi učestvovali na njihovom završnom mitingu, uoči lokalnih izbora u Srbiji. Za tu priliku, Vasović je pozvao Zvonka Stojkova i Srđana Ljiljka, gitaristu i bubnjara lokalnog sastava Specijalno izdanje, a Eva Braun je, u novom sastavu, nastupila na političkom mitingu pred oko 100.000 ljudi, nakon svega dva dana proba. Posle nekoliko nedelja bendu se priključio i Dušan Ševarlić, basista novosadskog benda Minstrel.

Krajem 1996. godine Eva Braun je potpisala ugovor za novu beogradsku izdavačku kuću Automatic Records, za koji su objavili reizdanje prvog albuma Prisluškivanja, sa bonus pesmom Hajde, sanjaj me sanjaj. U međuvremenu su u studiju Drum u Novom Bečeju snimili i dve nove pesme: Zviždi Srbija (obrada pesme Surfin’ USA grupe The Beach Boys) i Vrteška.

U leto 1997. godine nova postava Eve Braun ušla je u studio i započela sa pripremama trećeg studijskog albuma. Album Heart Core sniman je tokom zime 1997. i proleća 1998. godine u novosadskom studiju M i beogradskom studiju O. Na njemu su gostovali Tina Milivojević (Mala prodavnica užasa), Sergej Trifunović (Odvedi me iz ovog grada) i Aleksandra Kovač (Santa Fe). Produkcija je bila poverena Mirku Vukomanoviću. Uprkos podeljenim mišljenjima kritike, usledila je serija koncerata praćena intenzivnom medijskom kampanjom, što je dovelo do toga da Heart Core bude jedan od najprodavanijih albuma u tadašnjoj državi, Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Bend je 1998. godine uz pomoć prijatelja Željka Rakočevića Koleta dobio poziv za učešće na festivalu International Pop Overthrow u Los Angelesu, a uspešan nastup otvorio je mogućnost za snimanje albuma za severnoameričko tržište. Ubrzo su ušli u studio i 1999. godine snimili su album Nowhere Land, na kojem su se nalazili prepevi hitova Eve Braun na engleskom jeziku, a prevod i adaptacija tekstova bili su povereni Goranu Obradoviću (Popcycle). Tada je bend za američko tržište, ali i sa ciljem političke korektnosti privremeno promenio ime u Viva Braun.

Početkom novog milenijuma duo Dolinka / Vasović radili su na novom materijalu Vremenske Zone, koji je 2001. godine, posle godinu dana snimanja, ugledao svetlost dana pod konačnim nazivom Everest, prema istoimenom originalnom naslovu albuma Abbey Road sastava The Beatles. Prvi singl koji su objavili bio je Meg Ryan Blues, a video-spot za ovu pesmu režirao je Stefan Arsenijević. Posle desetine uspešnih koncerata širom Srbije usledio je oproštajni nastup u beogradskom Rex-u, kada je Vasović odlučio da se posveti isključivo studijskom radu.

Posle duže pauze, 2007. godine, došlo je do neočekivanog obrta prilikom susreta Vasovića i Glavaškog – zajednička želja da se ponovo okupi prvobitna postava Eve Braun. Dolinka i Rajić prihvataju poziv, a kao pojačanje dolaze Goran Obradović (bas, nekadašnji Popcycle) i iste godine u rodnom Bečeju održavaju povratnički koncert. Već sledeće godine objavljuju kompilaciju Off The Record. Na njoj su se nalazile neobjavljene pesme i demo snimci iz perioda 1997–2006 godine, a za potrebe istog snimaju i singl Evergrin, koji se našao na trećem mestu godišnje top liste radija B92.

Sa radom na novom studijskom albumu pod prvobitnim naslovom Insomnia započinju 2008. godine. Album koji je u međuvremenu dobio konačni naziv Playback sniman je u novosadskom studiju Do Re Mi, u produkciji Peđe Pejića. Album je objavljen u junu 2011. godine i na njemu su bili i najavni singlovi U izgnanstvu i Okreni moj broj.

Sledi serija veoma uspešnih nastupa tokom kojih im se na klavijaturama priključuje Albert Seregely.
U narednim godinama grupa sporadično objavljuje spotove za nove pesme: Rikošet, Kao kišna kap i Dan posle, Put za Lisabon i Ti si sve.

Trenutna koncertno aktivna postava Eve Braun: Goran Vasović, Goran Obradović, Ljubomir Rajić, Zvonko Stojkov i Albert Seregely.

Facebook | YouTube

// ALBUMI //

Eva Braun – Off The Record

SLUŠAJ

// SINGLOVI //

Eva Braun – Kao kišna kap

SLUŠAJ

Eva Braun & Gile – Put za Lisabon

SLUŠAJ
Izbornik