Samostalni referenti

Prvi i jedini beogradski ska bend. Na sceni već 22 godine. Ne fermaju nikoga, a ni njih niko ne ferma. Osim publike. Za prvi i jedini album bilo im je potrebno 15 godina. Vole da popiju, vole roštilj, fudbal i muziku.

Od okupljanja Samostalnih Referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog skankovanja.

Zvuk Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i pank muzike, sa izraženim duvačkim deonicama trube, trombone i saksofona, pojačanu violionom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Svoj zvuk nazivaju – Belgrade Turbo Ska.

Samostalni Refernti su 2011. godine, posle 16 godina rada, nekoliko objavljenih singlova i stotine održanih koncerata u Srbiji, regionu i Evropi, objavili prvi album The GreaTESTIS Hits. Na njemu se nalazi 19 pesama, koje zapravo predstavljaju presek decenije i rada. Sa pomenutog albuma objavljena su 4 singla – videa za pesme Život je san, Paradoks, Žene i vino i Ja bih da živim.

Pored spota za pesmu Moje pesme moji snovi bend je početkom 2017. godine objavio i novi singl – spot za pesmu Za neke nove ljude, koja je realizovana uz pratnju dečjeg hora Osnovne škole Ivo Andrić, a 2018. singl Vlast i opozicija.

Na pitanje kakva je ska scena u Beogradu odgovorili su: Početkom 21. veka bilo je bendova koji su dobro radili. Zahvaljujući entuzijazmu nekolicine ljudi, bilo je par ska festivala, ali poslednjih godina sve to je zamrlo. Medijska pažnja je ravna nuli, bendovi se pojave i nestanu, i to je to. Ostalo je još nekoliko nas veterana koji se borimo da domaća ska muzika i dalje živi. Tužno je što Beograd sa preko dva miliona stanovnika ima samo jedan ska bend – Samostalne Referente.

Facebook | YouTube

// ALBUMI //

Samostalni referenti – The GreaTESTIS hits

SLUŠAJ

// SINGLOVI //

Nema rezultata.

Izbornik